Volvo EX30
na MOSSu

 
Nová elektroauta na MOSSu

 

V MOSSu jsme stejně jako jiné velké firmy odstartovali čistější alternativu dopravy: flotilu osobních aut v MOSSu jsme posílili o tři nová elektroauta. Jedná se o vozidla Volvo EX30, která jsou novinkou letošního roku a splňují veškeré parametry pro bezpečnost, komfort a zároveň úspornost a respekt k životnímu prostředí. Díky jejich zakoupení šetříme emise CO2 v souladu s plány EU.

CO TO UMÍ

Jedná se o vozidla s automatickou převodovkou, komunikačním displejem, vyhřívaným volantem i sedačkami. Při vývoji byl kladen důraz i na konektivitu – vše se dá ovládat na dálku přes aplikaci. V ní zkontrolujete průběh nabíjení nebo třeba zapnete topení před jízdou.

NULOVÉ EMISE

Nejmenší elektrické Volvo SUV v této kategorii bude sloužit zejména pro kratší cesty – ideální je na pojíždění městem a kratší cesty po regionu. Mezi zásadní přednosti tohoto Volva patří hlavně nulové emise. Díky použití elektřiny jako obnovitelného zdroje energie je maximálně šetrné k životnímu prostředí. Vedle zplodin ze spalovacích motorů neprodukuje ani žádné skleníkové plyny.

NABÍJENÍ NA MOSSU

Nákupu těchto aut předcházelo vybudování infrastruktury – na MOSSu jsme vybudovali dvě nabíjecí stanice na terminálu 1 a dvě na terminálu 2. Jde o rychlonabíječky, které auto připraví pro provoz za cca 5-6 hodin. V domácích podmínkách pak nabíjení do plna zabere zhruba 24 hodin. Primárně očekáváme, že se auta budou nabíjet v MOSSu. Rychlonabíjecí stanice jsou označovány jako DC a lze je najít v Hustopečích na ČS Shell, Agrotec a u Kauflandu. Dle jejich výkonu potom dobíjení trvá od 20 do 60 min. Na těchto dobíjecích místech lze odběr uhradit hybridní Shell kartou.

Elektromobily jsme nabídli zaměstnancům, kteří mají služební osobní auto. Měli možnost si jej vyzkoušet, podrobně jsme jim vysvětlili, jak auto funguje, jeho specifika (zejména nutnost plánování nabíjení).

Parametry Volvo EX30

  • Dojezd cca 300 km
  • Spotřeba elektřiny na 100 km – 17 kWh
  • Výkon motoru – 200 kW
  • Zrychlení 0–100 km/h za 5,7 s
  • Emise CO2 – 0 g/km